Ugrás a tartalomra

Kevesebb az autó, mégis több a baleset

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. április 16. csütörtök 15:40
A koronavírus-járvány miatti korlátozások elrendelése óta az ittas vezetők száma is megugrott. 
A miskolci Csengey utcában, egy korábbi balesetnél helyszínelnek a miskolci rendőrök. Fotó: MiNap-archív

Jelentősen romlott a megyében az elmúlt időszakban a közlekedési morál annak ellenére is, hogy a járványügyi veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás miatt jóval kevesebben kelnek most útra autóval – mondja Pitkó László alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság  Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

- Sőt, mondhatnám, hogy talán éppen a kevés autó az oka a romlásnak, az autósok talán azt gondolják, hogy így nem kell annyira betartani a szabályokat, meg talán azt is, hogy a rendőröknek sincs most idejük az ellenőrzésre. Ez óriási tévedés a munkatársaim március hónapban is rengeteg szabálytalankodót szűrtek ki a közlekedésből – hangsúlyozta.

A balesetek számát tekintve megyénkben az elmúlt év hasonló időszakához képest tizenöt százalékos emelkedés tapasztalható, míg az országban némileg csökkent is ez az arány.” A halálos közlekedési balesetek száma ugyan nálunk is jelentősen csökkent, a személyi sérüléses és főként a súlyos esetek száma viszont nőtt – tette hozzá Pitkó László.

A baleseti okokat tekintve továbbra is az előkelő első helyen szerepel a gyorshajtás, de továbbra is nagyon gyakran következnek be balesetek az elsőbbségi szabályok be, valamint a kanyarodási szabályok be nem tartás. 

- Elkeserítő tény, de tavalyhoz képest nőtt a közlekedésből kisűrt ittas vezetők száma is. Talán még szomorúbb, hogy az ittas balesetokozók aránya is nőtt, ez utóbbi egészen pontosan két és fél százalékkal, tizenhárom százalék felé. Ez a jelenség elsősorban a miskolci az ózdi és az encsi kapitányságok területén szaporodott el, de sajnos a megye más területén is volt rá precedens – hangsúlyozta.  

A megyei rendőr-főkapitányság arra kéri a lakosságot, a veszélyhelyzet alatt is tartsák be a közlekedési szabályokat, mindenki vigyázzon egymásra.

- Nagyon kérünk mindenkit, az elrendelt korlátozásokat is tartsák be! Autóval elvileg most csak munkába és bevásárolni mehetnénk, ennek ellenére a múlt hétvégén például sok, más megyéből autóval és motorkerékpárral érkezett látogatót kellett visszafordítani, akik kirándulni indultak. Akinek mégis autóba kell ülnie, attól azt kérjük, vigyázzon a maga és embertársai testi épségére! –zárta az osztályvezető.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!