Ugrás a tartalomra

Hétfőtől még egy hétig maradnak a jelenlegi korlátozások

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 19. péntek 09:19
Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a szokásos péntek reggeli „interjúban" a Kossuth Rádióban. A húsvétra vonatkozó szabályokról jövő héten döntenek.
Forrás: MTI (archív)

A miniszterelnök elmondta, péntek kora reggel ülést tartott az operatív törzs a Belügyminisztériumban, itt kezdte a napját. – Fontos döntések születtek ma reggel, ezek közül a legfontosabb, hogy a ma hatályban lévő korlátozó intézkedések hétfőtől számítva még legalább egy hétig biztosan fennmaradnak – mondta Orbán Viktor a közrádióban.

A járványügyi adatokat is ismertette:  213-an haltak meg az elmúlt 24 órában, még soha nem volt ennyi áldozata a járványnak. Több mint kilencezren vannak kórházban, 1174-en lélegeztetőgépen. „Azt mondták a szakemberek, hogy nem lehet most lazítani" – jelentette ki Orbán Viktor.

Ezt követően a miniszterelnök gyakorlatilag elismételte azt, amit a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ágyszámokkal, lélegeztetőgépekkel és a szakszemélyzettel kapcsolatban már elmondott: tehát több mint tízezer szabad ágy van, a kérdés az, hogy lesz-e elég egészségügyi dolgozó azok és a betegek mellé. Kiemelte: megnyugtatóak voltak számára a hétvégi megbeszélések a kórházigazgatókkal.

Orbán Viktor a családoktól azt kérte: tartsanak ki, a fiataloktól pedig immár sokadszor is türelmet kért. Mint mondta, sok most a fiatal fertőzött is. – Jó esély van arra, hogy az iskolákat újra lehet majd nyitni – fogalmazott és elmondta azt is: arra is igen jó az esély, hogy a fiataloknak szabadabb nyaruk lesz.

Ezt követően a kisvállalkozásokat is arra kérte, hogy tartsanak ki, mert bár most nehéz a helyzetük, de „a következő év már erős és bőséges lesz".

A kormányfő azt kérte az operatív törzstől, hogy a nemzeti konzultáció eredménye alapján készítsék el a nyitási tervet. „A beoltottak számához kötik majd az újraindítás lépéseit. Akkor tudjuk megtenni az első lépéseket, amikor minden 65 év feletti regisztrált be lett oltva" – tette hozzá a miniszterelnök, aki elmondta azt is:

2,5 millió beoltottnál jöhet el ez a pillanat, vagyis ekkor kezdődhet a nyitás.

A miniszterelnök szerint a mai napon fogja meghaladni a 1,5 milliót a beoltottak száma, és szólt arról is, hogy konkrétan melyek alól.

Elmondta még: Izraelben azt látta, hogy az oltási időszakban egy hétre lehet előre tervezni. „A húsvét egy külön járványügyi helyzet, erről jövő héten döntenek a járványügyi szakemberek" – tette hozzá. A húsvétra vonatkozó szabályokat jövő pénteken szintén a Kossuth Rádióban ismerteti majd a miniszterelnök.

További hírek

Olvasnivaló