Ugrás a tartalomra

LMP: őszintébb és világnézeti alapú ellenzéki politizálásra van szükség

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 30. péntek 13:41
Ungár Péter úgy vélekedett, hogy 2022 olyan év volt, amely az ellenzéki oldalon senkinek nem teljesítette be a várakozásait.
Fotó: Ungár Péter Facebook

A 2022. év legfőbb tanúsága, hogy vissza kell térni a világnézeti alapú politizáláshoz, ami az LMP esetében a zöld politika - jelentette ki a párt társelnöke évértékelő sajtótájékoztatóján pénteken, Budapesten.

Ugyanakkor az ellenzéki oldalon sokkal őszintébb politizálás szükséges, és vissza kell térni ahhoz, hogy világnézetek harca zajlik a politikában - közölte Ungár Péter.
A politikus úgy vélekedett, hogy 2022 olyan év volt, amely az ellenzéki oldalon senkinek nem teljesítette be a várakozásait; elindult egy gyilkos háború, a gazdasági válság közepette egyre nehezebb a megélhetés és negyedszer is kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP.

Ugyanakkor - folytatta - ez volt az az év, amikor mindenki számára világossá vált, hogy felbomlóban van a fosszilis energiára alapuló világrend. Magyarország számára a fosszilis energia felhasználása geopolitikai probléma is, amelyet akkor lehet megoldani, ha "magyar alternatív energiára" állunk át - mondta Ungár Péter.

"Az idei év válságos volt. Az évet Oroszország inváziója indította, ezt követte a Fidesz negyedik kétharmada, és az egészet végig kísérte a terjeszkedő gazdasági válság és a fosszilis energián alapuló világrend mindenki számára látható és érezhető repedezése. Semmi olyan nem történt, ami nem történt meg korábban, válságok, háborúk, sőt olajválságok is voltak már. Minden korszaknak megvan a saját energiahordozója, saját technológiája, amely az alapjait adja a politikai és gazdasági rendszernek.
Ami most látszik az az, hogy korszakhatárhoz érkeztünk. Az olcsó fosszilis energia mítoszának vége, a fosszilis energia tönkreteszi azokat az ökoszisztémákat, amin társadalmunk alapszik, súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent és társadalmi egyenlőtlenségeket okoz.
Akármennyire küzd Orbán Viktor ellene, akármennyire tartja az összes kormánypárti a zöldenergiát üres hippiskedésnek, akármennyire gondolja mindenki azt, hogy azért, mert az ő elétében mindig olaj alapú volt a gazdaság ez örökké így marad, minden jel arra mutat, hogy az új fosszilis utáni világ születésének fájdalmai jelentik a 2022-es évet. A Fidesz politikája ennek a tagadását jelenti, az LMP politikája ennek az elfogadása és a megfelelő következtetések levonása." - mondta a politikus, az MTI beszámolója és UP Facebook profilja szerint.

További hírek

Olvasnivaló