Ugrás a tartalomra

DK: A tehetségekre szánt pénzt bürokratikus rendszerek fenntartására költi a kormány

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. december 12. hétfő 13:30
Több mint félmilliárd forintot vett el a kormány a tehetséggondozástól, amit a tankerületi központok és az Oktatási Hivatal fenntartására adott oda. Erről beszélt Borkuti László, a Velünk a Város frakció DK frakciócsoportjának alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

November 18-án hozott határozatával a kormány azonnali hatállyal átcsoportosította a Nemzeti Tehetség Programra szánt több mint 515 millió forintot. A hivatalos indoklás szerint a család- és ifjúságügyi feladatok megvalósítása érdekében született a döntés. Az átcsoportosított összeg több mint felét a Klebelsberg Központ kapja: 260 millió forintot személyi juttatásokra és a mindennapi működés finanszírozására, és hasonló célból jut 138 millió forinthoz az Oktatási Hivatal. A pénzből 3 millió forintot kap a Belügyminisztériumhoz tartozó rendőrség is. 

A témában Borkuti László, a Demokratikus Koalíció politikusa tartott hétfőn sajtótájékoztatót. 

- Az idei költségvetésben tervezett 4,4 milliárd forintos, tehetséggondozásra szánt összegből több mint félmilliárd forintot vont el a kormány. Ebből a pénzből 260 millió forintot a tankerületi központoknak, 138 millió forintot pedig az Oktatási Hivatalnak csoportosított át. Elsősorban a rezsiköltségek kiegészítésére, illetve olyan személyi kifizetések pótlására csoportosították át a pénzt, mint amilyeneket tavaly év végén a tankerületi központok vezetői is kaptak kétmillió forint vagy azon felül összegben, úgynevezett motivációs prémiumként. Egy olyan országban, ahol a kultúra és az oktatás romokban hever – jelentette ki a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője. - Ebből is kiderül, hogy nem a tehetséggondozás a lényeg, hanem az, hogy a Fidesz kormány fenntartsa a bürokratikus rendszerét, és nyomás alatt tartsa azokat a hivatalokat, amelyek a Nemzeti Együttműködés Rendszerét kiszolgálják – mondta. 

Fotó: Juhász Ákos

Felidézte: az eredetileg kitűzött célok szerint a Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008. és 2028. között, húsz évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséggondozás fejlesztésére, amely a tehetséggel megáldott fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítését teszi lehetővé.

- Egy globális világban kiemelten fontos az, hogy a magyar tehetségek megfelelő széleskörű látásmóddal rendelkezzenek, hogy külföldi iskolákban tanulhassanak tovább. Szintén fontos, hogy akár óvodás kortól a fiatal felnőtt korig olyan programban vegyenek részt, amely a kiváló tehetségű gyerekeket képessé teszi arra, hogy továbbtanuljanak. A társadalmunk egyik alapvető érdeke, hogy a tehetségeket nevelje és bátorítsa a képzésük tekintetében – hangsúlyozta Borkuti László. 

Mint mondta, a 25 tehetséggondozó szegmensből 14 pályázat meghívásos, ami azt jelenti, hogy továbbra is a bürokratikus, propaganda rendszer fenntartására megy el a pénz. Mindössze 11 nyílt pályázat van, az erre szánt 2,2 milliárd forintból pedig Miskolcra kevesebb, mint 6 millió forint jutott. A Téglagyári Baptista Sportegyesület birkózói 3 millió forintot, a Symphonia Alapítvány zenei verseny megrendezésére másfél millió forintot, az Éltető lélek Alapítvány pedig versmondó verseny szervezésére szintén másfél millió forintot kapott. 

- Azok a kormányközeli városok részesednek ezekből a pénzekből, amelyek kellő mértékben ki tudják szolgálni a politikát. Szomorúnak tartom, hogy a tehetségek szánt pénzt bürokratikus rendszerek fenntartására megy el, és a hogy tankerületi vezetők díjazása feltehetően ebben az évben is – a tavalyi évhez hasonlóan – ebből a tehetségeknek szánt pénzből fog megoldódni – zárta a sajtótájékoztató Borkuti László. 
 

További hírek

Olvasnivaló