Ugrás a tartalomra

Eldőlni látszik az Európai Bizottság és Magyarország csatája az uniós forrásokért

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 13. kedd 10:56
A hétfői tárgyalások után úgy tűnik, minden fél a problémás kérdések megoldására törekszik, felgyorsultak a folyamatok az Európai Unióban, miután a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak az intézményrendszerben, jóváhagyták a hazánkat érintő megállapodásokat. 
MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor hamarosan kezdődő kormányinfón ismertetik a részleteket, de az előzetes fejlemények szerint a korábban vártnál kevesebb pénzről, 7,5 helyett 6,25 milliárd euróról kell átmenetileg lemondania az országnak.

Felszállt a füst Brüsszelben, régóta húzódó ügy végére került pont. Az Európai Unió soros elnökségét ellátó cseh kormány ugyanis bejelentette, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a ránk vonatkozó megállapodásokat – közölte a cseh elnökség Twitter-oldalára hivatkozva az EUrologus.

A hírre a forint árfolyama erősödésnek indult. 

Az uniós testülettől érkező hírek szerint az EU-hoz akkreditált nagykövetek elvi egyezségre jutottak minden fontos kérdésben, amit a döntések végleges jóváhagyása zár le, írásbeli eljárással. Ez azt jelenti, hogy a nagykövetek jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot, illetve a 15 százalékos globális minimumadót, hanem az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet, valamint a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is.

A részletek egyelőre nem ismertek, a Világgazdaság azonban úgy értesült, az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, így nem kellene megemelni a 9 százalékos társasági adót. A kedd délelőtti kormányinfón elhangzottakról beszámolunk.

További hírek

Olvasnivaló