Ugrás a tartalomra

Pakusza Zoltán: szigorúbb és eredményesebb hatósági munkára van szükség

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. január 03. kedd 15:55
Hány gyilkosság kell még, hogy a kormány komolyan vegye a no-go zónák megszüntetését? – tette fel a kérdést a Mi Hazánk miskolci önkormányzati képviselője a bódvalenkei gyilkosság tettesének elfogása után. 
Fotó: Horváth Csongor

„Fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon hány értelmetlen gyilkosság kell még ahhoz, hogy a magyar kormány komolyan vegye azt, hogy Magyarországon kialakultak no-go zónák, olyan szubkulturális közegek, ahol sajnos az erőszak szinte mindennapos. Olyan településrészek, ahol nem a törvény az úr, hanem az erő, az erőszak. És ahol többségében az igénytelen életmód a jellemző. Ezek következménye az a bódvalenkei gyilkosság is, ahol egy 74 éves nőt öltek meg brutálisan” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, önkormányzati képviselő.

Mint ahogy arról korábban lapunkban is beszámoltunk, véres gyilkosság történt december 16-án Bódvalenkén. Egy helyi nőt holtan találtak meg a lakásán, akit olyan súlyosan bántalmazott egy akkor még ismeretlen személy, hogy a helyszínen elhunyt. Az adatgyűjtés során a rendőrök mintegy kétszáz főt számoltattak el, negyvenegy személyt tanúként hallgattak ki. A beszerzett adatokat és a szakértői véleményeket értékelve, december 23-án jutottak el arra a szintre, hogy a feltételezett elkövetőt be tudták azonosítani, és a kora reggeli órákban elő is állították a megyei rendőr-főkapitányságra. 

A nyomozás adatai alapján az valószínűsíthető, hogy a 26 éves helyben lakó gyanúsított december 16-án az éjszakai-hajnali órákban kereste fel lakásán későbbi áldozatát, azt a 74 éves hölgyet, akitől pénzt akart kölcsönkérni. A nő kopogtatás után, segítségkérés indokával engedte be a lakásába az általa ismert férfit. Miután kiderült, hogy a gyanúsított pénzt akar kérni, a házigazda elmondta, hogy nincs pénze és hagyja el az ingatlant. Vita alakult ki, majd a férfi felkapott egy kést, amivel többször megszúrta a nőt, aki a későbbiekben a helyszínen elhunyt. Az elkövető ezek után átkutatta a lakást, de nem vitt magával semmit, hanem hazatérve elégette a bűncselekmény elkövetésekor viselt ruházatát. A rendőrök az elfogását követően kihallgatták és őrizetbe vették a gyanúsítottat, akit a bíróság letartóztatásba is helyezett, az ügy vizsgálata jelenleg is folyamatban van. 

Pakusza Zoltán szerint felmerülnek kérdések az ügy kapcsán. Például, hogy egy 26 éves, ereje teljében lévő fiatalember vajon miért kölcsönkérni megy egy idős emberhez akkor, amikor munkaerőhiány van az országban? Kérdés az is, hogy miért hajnalban megy kölcsönkérni? Hozzátette: „e mögött sokkal mélyebb dolgok vannak, az elmúlt harminc év balliberális és fideszes kormányainak liberális jellegű integrációs politikái megbuktak. Függetlenül attól, hogy ebben az időszakban, mai értéken számolva, több mint hatezer milliárd forintot költöttek el erre az integrációs politikára. Mégis azt látjuk, hogy a helyzet az elmúlt harminc évben nem javult, hanem folyamatosan romlik.”

A képviselő kiemelte, ez a mostani gyilkosság nem egy elszigetelt, egyszeri eset, hanem számtalan másikat lehetne felsorolni. Gondoljunk akár a sályi vagy a mezőhegyesi bűncselekményekre a közelmúltból. Szerinte ezek is mutatják, hogy rendszerszintű problémákról van szó. A Mi Hazánk reméli, hogy az elkövetők a maximális büntetést fogják kapni. 

„Ugyanakkor elvárjuk a kormánytól, hogy mielőbb kezdje meg ezeknek a „no-go” zónáknak a törvényes eszközökkel való felszámolását. Azt gondolom, nagyon fontos lenne, hogy ezt hatósági munkával tegyék meg. Sokkal szigorúbb és eredményesebb hatósági munkára van szükség. Hatóságon nemcsak a rendőrséget értve, hanem a gyermekvédelmet, a kormányhivatalok szerepét, amelyek hatósági jogkörökkel is rendelkeznek. Ennek az egész szubkulturális közegnek a hatósági átalakítására lenne szükség” – sorolta Pakusza Zoltán.

„Elég volt abból, hogy a kistelepüléseken az embereknek félelemben kelljen élniük, hogy egy élet munkája megy tönkre, mert nem csak az életük, de a vagyonuk sincs biztonságban. Ahhoz, hogy a vidék-programok eredményesek legyenek, hogy a települések fejlődjenek, annak nulladik lépése kell, hogy legyen a köz- és vagyonbiztonság megteremtése. A kormány mindig arról beszél, hogy ez állami feladat – ezért tiltották be például a gárdát is -, tehát ha ez állami feladat, akkor ezt az államnak kutya kötelessége megoldani. Az állampolgárok megérdemlik, hogy idős, nyugdíjas korukban nyugodtan és biztonságban éljenek” – zárta gondolatait az önkormányzati képviselő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!