Ugrás a tartalomra

Újrahasznosítás játékos formációban – idén is várta a diákokat a Makukáció

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. június 13. kedd 11:47
A Mirehu Nonprofit Kft. nyárindító szemléletformáló programját hétfőn harmadik alkalommal rendezték meg.
MaKukáció-Hulladékgazdálkodási élménynap gyermekeknek - Horváth Csongor képgalériája

Hulladékhorgászat, sorversenyek, memóriajáték és egyéb játékok, mindez a hulladékgazdálkodás jegyében – ilyen és ezen hasonló programokkal várta az általános iskolásokat hétfőn a Mirehu Nonprofit Kft. (Mirehu) az idén már harmadik alkalommal megrendezett MaKukáció-Hulladékgazdálkodási élménynapon. Az eseményen körülbelül kétszázötvenen, helyi általános iskolák diákjai és tanáraik voltak jelen.


A játékos megmérettetéseket megelőzően Ladányi Roland, a Mirehu ügyvezetője köszöntötte a kicsiket és a nagyokat, aki elmondta, öröm számukra, hogy a Makuka Edukációs Program keretein belül már éves szinten ezer-ezerötszáz gyereket vonhatnak be szemléletformáló tevékenységükbe. Mint kiderült, a Makukáció csak egyike, ezeknek, bár igaz az is, hogy ez mozgatja meg egy helyszínen, egy időben a legtöbb diákot.
Ladányi Roland. Fotó: Horváth Csongor

 - A szemléletformáló programok alapja mindig az élmény, és az, hogy az élményeken keresztül rengeteg tudást tudjanak magukba szívni a gyerekek. Büszkék vagyunk arra, hogy ez a program az országban teljesen egyedülálló, nagyon sok díjat nyert – mondta el Ladányi Roland.

A versenyt Veres Pál, Miskolc polgármestere nyitotta meg, aki tanárként, korábbi iskolaigazgatóként azt tartotta a legfontosabbnak elmondani, hogy a felelős hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretek tanítását nem lehet elég korán megkezdeni.

- A körforgásos gazdaság, a fenntartható fejlődés, a szelektív hulladékgyűjtés mind olyan lényeges téma, hogy szinte már a diákok tananyagában benne van. Igaz viszont az is, hogy ezek, éppen a fontosságuk miatt, nem sajátíthatók el pusztán egy tanóra keretein belül. A Mirehu élményközpontú programjai azért fontosak, mert segít ennek a valóban lényeges tudásnak az elsajátításában. Mindezt játék közben – tette hozzá a városvezető.

Veres Pál. Fotó: Horváth Csongor

Az élménynapon a diákok részt vehettek az Ökojátékok csapata 15 játékból álló versenyén, a Műanyag Műhely (MÜMÜ) hajójában műanyagot hasznosítottak újra, a megfelelő műanyag frakciót ledarálva mindennapi használati tárgyakat, például vonalzót, tollat, karabinert készíthettek az egykor volt Tisza ártéri hulladékokból. Az NHKV Zrt. izgalmas totókkal, a BMH Nonprofit Kft. pedig óriás társasjátékokkal szórakoztatva mutatta be a szelektív hulladékgyűjtés titkait, további egyedülálló kreatív játékokat tesztelhettek a Kezes-lábas játszóház standjánál a vendégek.

A diákok kipróbálhatták a MiReHu Nonprofit Kft. legújabb szemléletformáló játékelemét a MakuSpace-t, ami által hasznos információkkal gazdagodhattak a környezetvédelem, a környezettudatos szemléletmód és életvitel fontosságáról, miközben alkotómunkát is végezhettek az upcycling jegyében.

Nagy sikert aratott a diákok körében a MakuTruck, a MiReHu Nonprofit Kft. mini elektromos kukásautója, amit a környezetvédelmi témájú Kahoot-kvízben remeklő gyerekek próbálhattak ki.  A programot az Alma Együttes koncertje zárta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!