Ugrás a tartalomra

Anyák napja – A hála kifejezése egyidős az emberiséggel

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 06. csütörtök 10:53
Az anyák napjának ünnepe egyszerre „spontán” és „szervezett” ünnep. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az édesanyák és az anyaság iránti tisztelet kifejezésének igénye egyidős az emberiséggel – magyarázta Fazekas Csaba történész.
Fotó: Juhász Ákos

Az édesanyák iránti hála kifejezésére a különböző istenanyakultuszok is hivatottak voltak már az ókor és a középkor évszázadaiban. A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója szerint természetesnek mondható, hogy a modern társadalmakban, a 20. század elején megfogalmazódott az igény az egyének édesanyák felé nyújtott köszönetének kifejezésén túl annak valamilyen módon hivatalossá tételére. – Az Egyesült Államokban öltött először ilyen formát, 1914-ben nyilvánította Wilson elnök az édesanyák napját ünnepnappá, s a példát szinte minden ország hamarosan követte. Gyorsan tegyük hozzá, hogy az anyák napjának megünneplése érdekében állott az ekkor már jelentős gazdasági tényezővé vált virág- és ajándékiparnak, így a nyilvánosság előtt is egyre ismertebbé és népszerűbbé vált – mondta Fazekas Csaba.

A Jókai Mór Református Óvodában ajándékot készítenek a gyerekek édesanyjuknak Fotó: Juhász Ákos

Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 1925-ös ünnepe indította el ezt a folyamatot. – 1928-ban már miniszteri rendelet is szólt az édesanyák iskolai ünnepek keretében való köszöntéséről, nem utolsó sorban az amerikai példát elkötelezetten meghonosítani akaró Petri Pálné kezdeményezésére, aki a kor tekintélyes államtitkárának feleségeként sokat tett az anyák napjának népszerűsítéséért – ismertette Fazekas Csaba történész, aki hozzátette, Magyarországon a katolikus lakosság körében amúgy is ápolt Mária-kultusz is hozzájárult e folyamathoz. – Hogy mennyire „spontán”, vagyis a társadalomban meglévő igényeket kifejező ünnep, azt jól mutatja, hogy bár minden országban megemlékeznek az édesanyákról, a legkülönbözőbb dátumok alakultak ki, van, ahol a márciusi tavaszköszöntő ünnepekkel kapcsolódott össze, de ismerünk nyári és őszi napokon ünneplő országokat is. Érdekes, hogy hazánk azon kevés országhoz tartozik, ahol május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat, a legtöbb európai és amerikai országban a második májusi vasárnap számít az ünnep immár hagyományos dátumának – mondta.

További hírek

Olvasnivaló