Ugrás a tartalomra

Benzinkáosz: történelmi idők, történelmi árak, történelmi intézkedések

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 11. péntek 21:04
Ársapka nélkül mától a benzin 640, a dízel 717 forint lenne. A MOL azt ígéri, mindenhová tudnak szállítani üzemanyagot, mennyiségi korlátozást viszont már most több benzinkúton bevezettek. 
Fotó: Parai Roland


A legtöbb miskolci benzinkúton volt benzin péntek délelőtt, a maximálisan tankolható mennyiséget viszont több helyen is korlátozták – ezt tapasztalta a MiNap stábja, miután az elszabaduló benzinárak és a felvásárlási pánik miatt bejelentett kormányzati intézkedések után körülnézett a város benzinkútjain.

Csütörtökön napközben több belvárosi benzinkúton is nagy sor alakult ki. Sokan akarták teletankolni autójukat azt követően, hogy több hírportál is arról írt: az országban több kisebb benzinkút is bezárni kényszerült a hét közepén, vagy jelentősen csökkenteni a kiadott üzemanyag mennyiségét ellátási problémák miatt. Volt olyan kút, ahol csak 5 litert lehetett tankolni, és olyan is, amely legközelebb csak március 24-re vár üzemanyagot.

A problémát alapvetően az egyre növekvő benzinárak okozták – melyeket egyébként a benzin és a gázolaj kormányzati ársapkája miatt az autósok egyelőre még nem éreznek, ők továbbra is 480 forintért vásárolhatják az üzemanyagot a kutakon.

Ettől függetlenül az árakat kétszer is emelték: szerdától a benzin beszerzési ára bruttó 41 forinttal emelkedett, a gázolajért pedig 66 forinttal kellett többet fizetnie annak, aki végfelhasználóként vásárolt üzemanyagot nagykereskedőtől. Pénteken pedig újabb brutális drágulás jött: a benzin ára további 46 forinttal emelkedett, a gázolajé pedig 77-tel. Így ársapka nélkül mától a benzin 640, a dízel 717 forint lenne. A gond az, hogy a különbözetet valakinek le kell nyelnie.


És akkor jött a pánik

A hírek szerint a készlethiánytól tartva az országban sok helyen akadt gond: főkényt Nyugat-Magyarországon voltak kutak, melyeknek átmenetileg be kellett zárniuk és olyanok is, ahol csak 5 litert lehetett tankolni. Szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója. Azt mondta, van elég benzin, tehát az ellátással nincs probléma, sokkal inkább logisztikai gondok miatt fordulhat elő az, hogy egy-egy kútnál kifogynak az üzemanyagból. Az mondta, mennyiségi korlátozások előfordulhatnak, de egy személygépjármű megtankolása nem fog problémát jelenteni.

Ez láthatóan nem nyugtatta meg nagyon az embereket. Csütörtökön már országszerte, így Miskolcon is sok kúton álltak sorba benzinért. Az valószínűleg csak benzin volt a tűzre, hogy napközben aztán a Shell Hungary Zrt. is szigorított: kisnyomású kútoszlopain csütörtöktől tranzakciónként maximum bruttó 25 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni.

Intézkedéscsomag

Az egyre inkább elszabaduló benzinpánik miatt végül csütörtök este rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt. Ahogyan arról korábban beszámolt lapunk is, a sajtóeseményen azt jelentették be, hogy marad a benzinár-stop, azonban a benzinturizmus visszaszorítása érdekében a 7,5 tonna feletti kamionok csak kijelölt üzemanyag-kutakon tankolhatnak csütörtökön este tíztől. Emellett a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját. Kamionstopot is elrendeltek a négynapos hosszú hétvégére, amit azonban már pénteken felfüggesztettek vasárnap és hétfőn éjjel tíz-tíz órás időtartamban, este 22 órától reggel 8 óráig. 

Ahogyan fentebb megírtuk, Miskolcon péntek délelőtt sort, vagy üzemanyaghiány miatt zárva tartó benzinkutat nem találtunk. Azonban még így is több kérdőjellel megyünk neki a hétvégének. Itt van például az első: a nemzeti ünnep utáni első munkanapon, szerdán vajon merre folytatja az útját az üzemanyagok ára?

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!