Ugrás a tartalomra

DK: Drasztikusan érinti a megyében élőket az új egészségügyi törvény

T.Á.
Utoljára módosítva
2022. december 05. hétfő 16:27
Nagy-Korsa Judit, a párt megyei képviselője szerint nem leépíteni kellene a szektort, hanem minden eddiginél több pénzt fordítani annak felzárkóztatására.
Nagy-Korsa Judit. Fotó: Mocsári László

Drasztikusan érintheti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élőket a kormány új egészségügyi törvénye – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Nagy-Korsa Judit, a Demokratikus Koalíció (DK) megyei önkormányzati képviselője. A politikus kiemelte, az egyelőre még nem elfogadott tervezet az egész országot rosszul érintené, de megyénket pláne, mint az Európai Unió egyik legszegényebb régióját.

- Minden mindennel összefügg. A szegénység összefügg az iskolázatlansággal,  a szociális helyzettel és a tájékozatlansággal, mindezek pedig a rossz egészségügyi állapottal. Ebben a megyében az átlagkereset az országosnak csak valamivel több mint a fele, éppen ezért évek óta menekülnek innen az emberek, csökken a lakosság száma. A korfa is megmutatja, hogy csak az idősebb korosztály marad: a hatvan-hatvankilenc év közötti emberekből van a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplénben, ők, akik viszont gyakran rászorulnak a szociális és egészségügyi ellátásra.

Ehhez viszont sem forrásokból, csak szakemberekből nem áll rendelkezésre elegendő – sorolta Nagy-Korsa Judit.
Ahogyan az ismert, a kormány az egészségügyi ellátórendszer szinte minden szegmensét átalakítaná. A jogszabály javaslat tartós ápolási feladatok és az ott dolgozók is átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, továbbá átalakítják az alapellátást és az ügyeleti rendszert, valamint a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja is megtörténik, azaz az előbbiek a megyei kórházak irányítása alá kerülnek, éppúgy, mint a védőnők.

Nagy-Korsa Judit kijelentette, a változás a megyét is durván érinti, hiszen a tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben 13 helyen szűnne meg az ügyelet – köztük Felsőzsolcán, Szirmabesenyőben, Abaújszántón vagy Sajószentpéteren is. Aggályos szerinte az is, hogy szakápolási központokba kerülnének ki a kórházból azok a betegek és idősek, akiknek nem kell orvos. „Ezek a központok még el sem készültek, az új rendszert ennek ellenére január, de legkésőbb március elejétől bevezetnék” – tette hozzá.

- A szakrendelők államosítása is komoly problémákat vet fel, ezt jól mutatja a vasgyári szakrendelők kálváriája is, ez a központ ugyanis már állami kézben van. A megye háromszázötvennyolc településéből kétszázhatvanhatból csak volánbusszal lehet megközelíteni a megmaradó járási szakellátó centrumokat. Ez azt jelenti, hogy napközben, vagy éjjel a szegényebb emberek, akiknek nincs autójuk a mentőt fogják hívni, hogy eljussanak orvoshoz, ha betegek. Az agyonterhelt mentőszolgálat nem fogja ezt bírni – hangsúlyozta a politikus, aki végül átgondolatlannak, embertelennek, és cinikusnak nevezte a kormány hozzáállását.

„Az ország attól lenne sokkal élhetőbb, ha az oktatást és az egészségügyet nem leépítené a kormány, hanem sokkal több pénzt fordítana erre a két szektorra, mint valaha. Csak ez tudna bennünket megmenteni” – zárta gondolatait DK megyei képviselője.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!