Ugrás a tartalomra

A Karmelitából nem látszik a magyar vidék valósága

Buzafalvi Győző
Utoljára módosítva
2022. augusztus 28. vasárnap 12:44
Pontosan 20 éve polgármester a jogász végzettségű dr. Molnár Róbert. Az 1600-as lélekszámú Kübekháza első embere Szeged szomszédságából is rálát az országos bajokra, ugyanis hasonló cipőben járnak megyénk önkormányzatai is.
Dr. Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere. | Fotó:magánarchívum

Az elszálló energiaárak súlyosan érintik az önkormányzatokat is, kényszerpályára állítják. Milyen receptjük van a válság megoldására?

- Mi már korábban léptünk. Az elmúlt évben elindítottunk egy úgynevezett „Zöld Falu” programot, amely keretében az energiahatékonyság fontosságára hívtuk fel Kübekháza lakóinak a figyelmét. Ezt követően sokan szereltettek napelemeket a házaikra. Önkormányzatunk a ciklus végéig céljául tűzte ki, hogy minden intézményt napelemes rendszerre állít át. Az iskolánk és a sportöltöző kivételével ez már meg is valósult. Ennek ellenére az önkormányzatokra mint „nagyfogyasztókra” mért kormányzati csapással nem tudunk megbirkózni. Esetünkben például az intézményi áramdíj 346 százalékkal, a közvilágítás díja 300 százalékkal, a földgáz ára 412 százalékkal, a földgáz fogyasztónkénti alapdíja pedig 1200 százalékkal emelkedett. Ezt egy 1600 lelkes település kigazdálkodni nem tudja, de kétlem, hogy Miskolc vagy a nagyobb városaink ki tudnák. Látszik, hogy a kormány nincs tisztában az önkormányzatok helyzetével és működésével. E döntésüket is első felindulásból hozták az érintettek bevonása és mindenféle szakmai egyeztetés nélkül. De ezt már megszokhattuk.

Milyen kihívásokkal kell szembenézniük energetikai szempontból, és ezekre milyen válaszokat terveznek adni?

- Mint említettem, az elmúlt években törekedtünk az energiafelhasználás racionalizálására. A napelemes rendszerek mellett energiatakarékos és ledes világításokra tértünk át. Ebben nagyobb mozgástér már nincs. A közvilágítás bizonyos időintervallumban történő kikapcsolását tervezzük most, az épületeink és építményeink esti díszvilágítását viszont le fogjuk kapcsolni. Húsz éve vagyok polgármester, ilyen mélyen az önkormányzati rendszer még nem volt, de az ország morális állapotát is a rendszerváltás előtt láttam ugyanilyen aggasztónak. Az önkormányzatok ellehetetlenítésével az ország borul majd sötétbe. Ez mind fizikai valónkban lesz igaz, mind szellemi értelemben.

A meghozandó vagy meghozott döntéseik mennyiben segítik csökkenteni a drasztikusan megemelt energiaárak miatti pluszköltségeiket?

- Valamelyest, de esetünkben a több tízmillióval megemelkedő rezsit ezekkel a lépésekkel nem tudjuk kompenzálni. A pénzügyeseinkkel úgy számoljuk, hogy november végére és december elejére csődölhetnek be a kistelepülések, köztük mi is. Ilyen összegű számlák fizetését ilyen állami finanszírozás mellett képtelenség fizetni.

A lakosság bizalma a "szegény rokon", az önkormányzat iránt van. Nem az ispánokat, főispánokat hívják telefonon vagy keresik fel őket első körben gondjaikkal, problémáikkal, de még csak nem is a pártokat. Készítettek-e már konkrét cselekvési tervet az energiaár-robbanás ellensúlyozására, mérséklésére? Van-e lehetőségük a lakosok megsegítésére például lakhatási és rezsitámogatással?

- A nettó finanszírozásunkat idén mintegy 16 millió forinttal csökkentette a kormány. A szociális érzékenységükről és a társadalommal való szolidaritásukról ez mindent elmond. Pár ezer forintos átmeneti segélyt tudunk adni a rászoruló lakóinknak, van otthonfenntartási támogatásunk is, de ezek nem oldják meg az általánossá és társadalmi szintűvé váló súlyos problémákat, ami erre az országra vár. A gyermekes családoknak adunk szeptemberben gyermekenként 5 ezer Ft iskola- óvodakezdési támogatást. Tavaly 10 ezret tudtunk adni, most csak 5 ezret. Összességében ez is 1.5-2 millió Ft-ot jelent a költségvetésünkből. Igen, nálunk, önkormányzatoknál fog lecsapódni minden. Ám láthattuk, hogy már a Covid-helyzetben is a kormány magunkra hagy bennünket, önkormányzatokat. Miközben a lélegeztetőgépekből is milliárdokat loptak el, az önkormányzatok egy fillér támogatást nem kaptak a védekezéseikhez. Sőt, még a gépjárműadó helyben maradó részét is elvették. A falu lakóihoz kéréssel fordultam, elmondtam őszintén, hogy nagy a baj. Lakóink és jószándékú támogatóink sebtében egymillió forintot dobtak össze, de mind a mai napig kapunk támogatásokat e-számlánkra. Ebből vettük a fertőtlenítőszereket és maszkokat nagy tételben, amelyeket több ízben küldtünk szét minden lakóingatlanba. A kormány társadalmi szerepvállalásáról megvan a véleményem, ugye érzékeli?

Lesz-e második vagy további kör, ha igen, mit terveznek, hogy megállítsák a költségek elszaladását?

- Nincs második kör. Vége. Ezt a helyzetet nem az önkormányzatok, hanem a felelőtlen, kontroll nélkülivé vált kormány idézte elő, neki kell rendbe tennie. Valószínűleg az önkormányzati tulajdonú és méltán híressé vált sváb éttermünk, a Kübecker Manufaktur is áldozatul esik a kormány felelőtlenségének. Eddig havi 150-200 ezer forint volt az áramszámlájuk, ám ennek háromszorosát már nem fogják tudni kigazdálkodni. Vélhetően be kell zárnunk. Nem egyedi lesz ez a döntés. Sorra fognak bezárni a jól menő éttermek, szórakozóhelyek és sportlétesítmények. Szomorú és fájdalmas jövő vár a társadalomra, és nem lesz olyan, akinek valamilyen szinten ne fájjon. Azt látom, hogy miközben a perifériákra sodródunk, a kormányzati dőzsölés zavartalanul folyik. Lassan az egész országot a nevükre íratják a magyar társadalom egyik részének aktív, a másik részének közömbös hozzáállása folytán. A kormány célja egyértelműen a még több pénz és még több hatalom - maguknak. Az, hogy mi van a vidéken? A várból nem látszik, de szemmel láthatóan nem is érdekli őket. Kár, hogy nem tudják a vezetőink azt az örök igazságot, hogy a tettei követik az embert, az előzmény után jön a következmény, azaz amit elvetettek, le is kell majd aratniuk. Keserves lesz nagyon. Emiatt pedig nem lennék a helyükben.

További hírek

Olvasnivaló