Ugrás a tartalomra

A világ a Super Bowlra készül

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 03. hétfő 10:18
A Super Bowlban benne van minden, ami Amerika: nagy felhajtás, látvány, show, dráma, óriási küzdelem és semmi megalkuvás. Ha ezek a srácok megindulnak, ott kő kövön nem marad!

Az NFL döntője az USA-ban kisebbfajta nemzeti ünnepnek számít. Rengetegen nézik a televízióban, de Európában is milliók állítják be az ébresztőt a hajnali kezdésre. A rajongásnak megvan az oka: akció akciót követ, látványos passzok, irtózatos összefeszülések jellemzik az amerikai focit, ahol gepárd gyorsaságú futók, bivaly erejű védők és sebészi pontosságú irányítók varázsolják el a nézőt. Az amerikai foci hazánkban is egyre népszerűbb – miskolci játékosokat, szakembereket kérdeztünk arról, mit várnak a hétfő éjjeli 100. Super Bowltól, ahol a Kansas City Chiefs és a San Fransisco 49ers csap össze.

Aggod Péter, a Miskolc Steelers szakosztályvezetője, elnökségi tagja
A draft-rendszernek is köszönhetően egy gyengébb csapat is tud jól építkezni, pont ez a szép az NFL-ben. A két döntős gárda is „alulról” jött fel, rengeteg fiatal játékosuk van, jól igazoltak. A San Francisconak nagyon erős a futójátéka, ezzel tudják „égetni” az időt, így a padon tarthatják az ellenfél sztárirányítóját. Védekezésnél pedig óriási nyomás alá helyezik majd Patrick Mahomes-t. A Chiefs-nél pont az a kérdés, hogy irányítójuk zsenialitása kijön-e, és hogy a futójáték ellen felépített védelmük mennyire lesz hatékony. Szinte biztos, hogy mindkét csapat húsz pont fölé fog jutni, és nem tartom kizártnak a hosszabbítást sem. A futójáték és a mindenkit szétblokkoló támadófal miatt a 49-esek nyernek.

Károly Máté, a Miskolc Steelers támadófal-embere
Idén a Niners rendesen odatette magát. A Chiefs azért már pár éve épül, irányítójuk borította a Madden-átkot (ha valaki a videojáték borítójára kerül, akkor a következő szezonja rosszul sikerül, visszaesik vagy megsérül – a szerző), kimagaslóan teljesített. Neves főedzők irányítják a döntősöket, komoly csapatmunka a sikerük titka. Sokpontos, jó meccs lesz, már csak azért is, mert két fiatal, ereje teljében lévő irányító lép pályára. A Főnökök támadóegysége sok trükkös játékkal lepi meg az ellenfeleit, nagyon gyors futóik vannak, de most egy olyan védelemmel találják szemben magukat, akik kegyetlenül leparancsolnak mindenkit a pályáról. Összességében Chiefs győzelemre számítok, ezt szeretném, de nehéz lesz, hiszen a Super Bowlt a védelem nyeri meg, és ebben erősebbek a 49-esek.

Venczel Tibor, a Miskolci Renegades alelnöke
A Főnökök a döcögős évkezdés után nagyon magabiztosan, élesen játszanak. A Niners döntőbe kerülésére kevesen számítottak idén, de nagyon összeállt a védőfaluk, majd a futójáték is egészen briliáns volt a rájátszásban. Nehéz megmondani, ki nyeri a Super Bowlt, én mindenesetre arra számítok, hogy sok pontot tesznek fel a csapatok a pályára. Nagyon jók ugyanis mindkét oldalon a támadósorok. A Frisco-védelem azért meg fogja nehezíteni Mahomes-ék dolgát. Előkerülhet azonban a zsenifaktor, Mahomes korszakos tehetség, sokan a legendás Tom Brady utódjának tartják. Rá nem lehet készülni, ráadásul van egy komoly csapat előtte, ami még inkább megnehezíti a rájuk való felkészülést. Szerintem Chiefs-győzelem lesz a vége.

Kovács Antal, a Miskolc Renegades linebackere
Egy nagyon kiegyenlített Super Bowlt várok, mert mindkét csapat erős a játék minden elemében, kevés hibával és gyenge ponttal. A San Francisco a kreatív futójátékával képes lesz az órát is kontrollálni, folyamatosan előre haladni és pontszerzéssel befejezni a támadásait. A Chiefs ezzel szemben kevesebb, de annál nagyobb játékokkal veszélyes, egy-két play-ből képesek touchdownt elérni, bármely pontjáról is indulnak a pályának. Közhely, de a pillanatnyi forma dönthet, illetve az, hogy melyik edzői gárda tud egy lépéssel a másik elé kerülni. A San Francisconak szurkolok, és őket várom győztesnek, mert bár kevesebb kiemelkedő egyéni teljesítményre lehet számítani náluk, csapat szinten szerintem egy hajszállal jobban tudnak működni.

Faragó Richárd, a Sport TV kommentátora nagy amerikaifoci-szakértő. Már napok óta Miamiban, a Super Bowl helyszínén tartózkodik a csatorna stábjával, de mi azért megkerestük levelünkkel, egy kis esélylatolgatásra kérve. Az ismert szpíkertől megtudtuk, hogy egyre több ilyen felkérést kap, de a televíziós feladatai mellett képtelenség mindennek megfelelni. Reggeltől estig forgatják az anyagokat, majd küldik azokat haza. „Örülök persze, hogy foglalkoztok a Super Bowllal. És egyáltalán nem zavar, hogy a 49ersnek szurkolsz, a Montana-s időszak miatt én is szeretem őket” – írta, válaszul e cikk szerzőjének, aki „provokálni” próbálta a bevallottan Chiefs-drukker szakkommentátort.

További hírek

Olvasnivaló