Ugrás a tartalomra

Miskolc minden égtájában turistacsalogató

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 18. csütörtök 14:40
Habár a város földrajzi széttagoltsága nem könnyíti meg – mégis úgy tűnik, képtelenek ellenállni az idelátogatók az olykor egymástól igencsak távol eső látványosságoknak.
Fotó: Juhász Ákos

A történelmi belváros, Lillafüred és Tapolca – ezek Miskolc főbb idegenforgalmi célpontjai. A borsodi vármegyeszékhelyet útba ejtők igényei azonban legalább annyira szerteágazók, mint városunk turisztikai, szabadidős, kulturális és vendéglátói lehetőségei. Érkezzenek a vendégek akár a fővárosból, az Alföldről, a szomszédos vagy netán a legtávolabbi országokból – koruknak, nemzetiségüknek és érdeklődési körüknek megfelelően ajánlanak számukra programokat a Tourinform Miskolc iroda munkatársai.

Idén a pünkösdi hosszú hétvégére nyitott meg és szeptember közepéig tart nyitva az a mintegy tíz éve létrehozott idegenforgalmi infópont, mely a lillafüredi kisvasút állomásépületében csütörtöktől vasárnapig várja a Miskolcra érkezőket – legyenek azok akár olyan, Eger irányából érkezők, akik még időnként arra is rácsodálkoznak, hogy a zakatoló erdei szerelvényeiről, alagútjairól, barlangjairól, taváról és vízeséséről híres egykori üdülőtelep ma már Miskolc szerves részét képezi.

Nem kis feladat hárul tehát Miskolc turisztikai menedzsmentjére, hogy őket a belváros irányába terelje. Erre persze korántsem hátrányként, sokkal inkább lehetőségként tekintenek a szakemberek, elvégre – fejtette ki megkeresésünkre Kupcsik Sarolta – a Szinva és a Garadna összefolyásával szegélyezett bükki látványosságok mellé nem túl nehéz a nemzetközileg is jegyzett miskolctapolcai barlangfürdőt és más miskolci különlegességeket „eladni”. A Tourinform Iroda vezetőjétől megtudtunk néhány érdekességet is, pl. hogy tavaly a főszezonban egy hónap alatt huszonhárom országból keresték fel a belvárosi irodát turisták.

Ahogy azt kifejtette: habár főirodájuk mindenképp a Széchenyi utcán található, egész évben nyitva tartó Tourinform Miskolc és Miskolc Bolt (már csak azért is ez a legforgalmasabb, mert a Miskolc Pass-kártyarendszerrel kapcsolatos teljes ügyfélszolgálatot is itt látják el), a felújított miskolctapolcai őspark Barabits sétányán található újdonsült információs pontjuk iránt ugyancsak komoly igény mutatkozik. A húsvétkor megnyílt létesítmény október végéig várja térképeivel, ingyenes kiadványaival, ajándéktárgyaival és útbaigazításaival az arra járókat.

Kupcsik Sarolta és munkatársai a visszatérő látogatóktól számos pozitív és megerősítő visszajelzést kapnak arról, mennyit fejlődött a város, s milyen sok látványossággal gyarapodott. Vannak visszatérő és új vendégek; külföldről a lengyel, szlovák, cseh és német turisták a korábbi esztendők számait meghaladó tömegben keresik fel Miskolcot. Sőt, nem ritkán érkeznek távol-keleti vendégek is városunkba.

További hírek

Olvasnivaló