Ugrás a tartalomra

Miskolci közgyűlés - rég nem látott egyetértés bizonyos ügyekben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 27. csütörtök 12:53
A viharos, szavazás előtti ellenzéki kivonulást hozó keddi, rendkívüli ülés után csütörtökön ismét összeült a miskolci közgyűlés. Bár volt pár komoly csörte, azért többször elhangzott az "ebben a kérdésben egyetértünk" kijelentés is városvezetői és ellenzéki oldalon egyaránt. Kiderült például, hogy környezetünk védelme közös ügy.

 

Veres Pál polgármester - miután bejelentette: határozatképes a közgyűlés - néhány szó erejéig visszaidézte a kedden történteket.

 - Ismerőseim arról tájékoztattak, hogy botrány volt a rendkívüli ülésen, Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője legalábbis erről tájékoztatta követőit videójában, ami azonban csúsztatást tartalmaz. Például jeleztem korábban is, hogy a Szita Károly által Ursula von der Leyennek küldött levelet én a szövetségnél megszavaztam. A rendkívüli ülés lezárását egy képviselő kérte, az SZMSZ szerint a vita lezárására lehet javaslatot tenni, erről egyszerű többséggel szavazunk. Nem indokolatlanul léptem közbe. Csodálkoztam, hogy a Fidesz-KDNP kivonult, de az itt maradtak leszavazták az ügyrendi javaslatot a vita lezárásáról. Külön szavaztunk az eredeti indítványról is, ahogy azt a Fidesz-KDNP kérte. A Velünk a Város megszavazta az általuk beterjesztett indítványt - elevenítette fel a városvezető.

Hozzátette, közgyűlést követően beszélt Szita Károllyal, tájékoztatta arról, hogy elfogadták a szövetség indítványát.

Mokrai Mihály (Velünk a Város) kért szót, közérdekű bejelentést tett: a DK ismét frakciócsoportot tud alakítani, melynek vezetője ő maga. Erről bővebben közleményben tájékoztatta a párt a sajtót, cikkünk itt olvasható.

Veres Pál elmondta, az egyetemen kínai befektetők vannak jelen, őt is meghívták erre a tanácskozásra, így a közgyűlés vezetését átadja Varga Andrea alpolgármesternek.

Az előző közgyűlés óta elhunyt miskolci személyekről egyperces néma csenddel emlékeznek meg.

Fotók: Mocsári László

Varga Andrea alpolgármester veszi át a közgyűlés vezetését. Arra kérte a többieket, hogy az időkereteket tartsák be.

1. napirendi pont: Javaslat a Miskolc, Kerpely Antal u. 1-3. szám alatt található Vasgyári Rendelőintézetre vonatkozó jogviszonyok módosítása tárgyában. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette az előterjesztést. A miskolci önkormányzat tervei szerint a vasgyári rendelőintézetben működő három háziorvos, hét fogorvos és hat védőnő a Kórház utca 1. szám alatt található diósgyőri kórházba költözne át, miután az épületet egy elnyert TOP-os pályázatnak köszönhetően felújítanák. Ez azonban a tervek szerint csak 2024 középére valósul meg - addig azonban, már most év végén lejár az a szerződés, amit az önkormányzat és a megyei központi kórház kötött a vasgyári rendelőintézet ingyenes használatáról. Az egészségügyi intézmény azonban felajánlotta, hogy maradhatnak az orvosok a rendelőintézetben, amíg az önkormányzat meg nem kapja a kórházban újonnan kialakított rendelők használatba vételei engedélyét, plusz harminc nap.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirendi pont fölött:

Kovács László (KDNP): a frakciócsoportja támogatni fogja az előterjesztést. A kérdés az, ha a beruházás befejezése elhúzódik, akkor mi a követendő eljárás az önkormányzat részéről?

Varga Andrea alpolgármester: az egészségügyi törvény módosításával alapvetően megváltoznak a körülmények. Sok még a kérdés tehát, de fontos, hogy biztosítsuk a rendelések további működését.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): elfogult a diósgyőri kórház iránt, itt született például. 2007-ben, az akkori szocialista képviselők gyűjtöttek aláírásokat a kórházak összevonása ellen? Mi a terve a városvezetésnek az épülettel?

Varga Andrea: legfeljebb javaslatokat tehetünk erre, hiszen állami tulajdonban van a rendelőintézet épülete.

Borkuti László (Velünk a Város): a Fidesz államosította a városi rendelőintézeteket. A vármegyék rendelőintézeteit hamarosan szintén államosítani fogják. Mi történik ilyenkor? Évekig nem tud dönteni az állam a szolgáltatásokról például, ezt látta az elmúlt években. Megint társadalmi egyeztetés nélküli döntés fog születni a parlamentben véleménye szerint.

Bartha György (Velünk a Város): fordítva ül fel a fideszes dakotalóra Deák-Bárdos Mihály véleménye szerint. 2007-ben támogatta az összevonást, akkor a járóbeteg-szakrendelések működtek. Most azonban megszűnésre vannak ítélve a járóbeteg-szakrendelések a diósgyőri kórházban. A városrésznek nem lesz ellátása.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): támogatni fogja az előterjesztést. A vita azonban pontosan mutatja az elmúlt 30 év viszonyait. Ez egy folyamat, de nagyon sok ilyet tudna mondani. A globális gazdasági rendet szolgáljuk ki, paradigmaváltásra, saját gazdasági erő kiépítésére lenne szükség.

Kovács László (KDNP): messze jutottunk az előterjesztés tárgyától, várta, hogy megint ügyrendit kér valaki a várost vezető frakciótól. Nem feltételezte 2007-ben sem, hogy rosszat akar az akkori városvezetés. Nem tudjuk, mi történik pontosan a törvényváltoztatások kapcsán, hogyan fog történni az orvosok vezénylése például.

Varga Andrea hozzátette, a törvénytervezet bizonyos dolgokat már rögzít: a védőnői szolgálat átkerül a kórházigazgatóság alá. A jól szervezett alapellátás helyzete ezzel azonban bizonytalanná válik.

- A miskolciak pontosan tudják, a betegutak mennyire megnehezednek a centralizáció miatt - mutatott rá az alpolgármester, hozzátéve: mivel tervezetről van szó, talán még megtörténhet az érdemi vita.

Bazin Levente (Velünk a Város): egészségügyi stratégiára lenne szükség. Nem tudni, mi történik az egészségügyben - ezt mondta "a fideszes orvos-doktor" képviselő, utalt Kovács László felszólalására. Ezt pontosan mutatja, hogy "nem tudni, mi történik ebben az országban". A rendelőintézet ügyében több sajtótájékoztatót is tartottak a vasgyári rendelőintézet ügyében, de továbbra sem tiszta a kép elmondása szerint.

- 40 ezer embertől elveszik a szakrendeléseket Miskolcon, nem lehet ilyet csinálni - hangsúlyozta.

Kovács László (KDNP): természetesen nem mondtam ilyet. Azt mondtam, nekem nincsenek információm arról, hogy melyik szakrendelések mennek. A komolyságot tartsuk meg. Itt nem politikai kérdésről van szó. "Próbálok segíteni" - mondta.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) frakciószóvivő: megint országos kivetítést próbál alkalmazni a baloldal. A kórházi napidíj, a vizitdíj ellen nem gyűjtöttek aláírást a baloldal akkori képviselői. Érdemes lenne megvizsgálni, mit mond a kórház: a főigazgató kijelentette, nem fog megszűnni semmilyen szakrendelés, de fenntartják a jogot az átcsoportosításokra.

Varga Andrea: milyen partnerség az, ahol a kórház főigazgatója nem ad választ egy város képviselőjének?

- A lakosság érdekeit képviseljük. Feltettük a kérdéseket, de a levelemre nem kaptam választ. A mai napig nem sikerült a főigazgatóval erről egyeztetni. Hogyan lehet egy város érdekét képviselni, ha nem tekintik partnernek a vezető tisztviselőket? Az egészségügy közügy, és így politikai kérdés is. Mindannyian elszenvedjük, ami ma Magyarországon egészségügy címszó alatt történik - mondta.

Bartha György (Velünk a Város): egy fideszes képviselő mindig csak egy helyzet számára kedvező felét mondja el. A mai napig az van kitéve a rendelőintézet ajtajára, hogy szabadság miatt nincs rendelés. Több száz ember aláírta a kezdeményezésüket.

- Azokért az emberekért dolgozunk, akik a választókerületünkben laknak - hangsúlyozta.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: hol gyűjtöttek aláírást a vizitdíjak bevezetésénél? Amikor a napidíjról volt szó? Amikor felszámolási eljárást indítottak a MISEK Kft. ellen? - vette fel.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: "Politizálni akarnak" egyes fideszes képviselők véleménye szerint. "Ez végtelenül szánalmas", tette hozzá. 2010 után államosították az intézményeket, azóta folyamatos leépülés történik.

- Milyen fekvőbeteg-ellátás van a diósgyőri kórházban? Milyen járóbeteg-ellátást végez jelenleg? Szinte semmijet. Az a lakosság félelme, hogy az utóbbi is meg fog szűnni, és máshová, messze kell majd menni - mutatott rá, hozzátéve: a Fidesz-kormányok folyamatosan építik le az ellátást.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): az elmúlt három évben mindig másra terelték a témát, politikát vittek bele a szakmai kérdésekbe a Velünk a Város politikusai.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: önök visznek bele politikát. Ön egy 2007-es hírt olvasott fel, erre mondtam, hogy nem az előterjesztésről beszélt.

- Ne csodálkozzon, ha választ fog erre kapni. Pláne, ha azt látjuk, hogy a kormány intézkedései a magyar egészségügyet romba döntik. Ilyen mélységben soha nem volt, a kétharmadok ellenére. Várólisták vannak, nem jutnak be ellátásokra: ezekre panaszkodnak az emberek - tette hozzá.

Kovács László (KDNP): nehéz lesz így a következő választásig, ha "demagógiával és politikai populizmussal támadnak vissza", fogalmazott.

- Vannak ügyek, amik mellett le kell ülnünk - mondta.

Szopkó Tibor alpolgármester: maximálisan egyetért Kovács Lászlóval: nehéz lesz az együttműködés.

- Az előterjesztéshez alig kapcsolódott a hozzászólások többsége. De: összehívtunk egy rendkívüli közgyűlést, amire nem jöttek el, majd az Önök javaslatára újabb rendkívülit hívtunk össze, amiről Önök kivonultak. Majd most megint eltérünk a tárgytól. Olyan témáról vitatkozunk, amit mindannyian meg fogunk szavazni - mutatott rá.

Varga Andrea: arra kért mindenkit, ha lehet, a napirendre korlátozzák a hozzászólásukat a képviselők, és próbálják megőrizni a közgyűlésnek kijáró méltóságot.

Bazin Levente (Velünk a Város): az egészségügyi stratégia hiánya a városra is kivetül, nem egyeztetnek helyi szinten sem. "Így nehéz dolgozni", mondta.

- Egy perecesi kismama hogy fog bemenni a belvárosi kórházba? Hogyan fognak elmenni terhesgondozásra? Ezek a problémák - tette hozzá. - Kérjék a Fidesz-KDNP képviselői is a kormánytól, hogy a szakmai irányokról tájékoztassanak.

A vitát lezárta az alpolgármester.

2. napirendi pont: Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és személyes gondoskodást nyújtó szociális feladatokat ellátó szervezetek között történő ellátási szerződések megkötésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Az önkormányzat felülvizsgálta az elmúlt években a szociális feladatokat ellátó szervezetekkel kötött szerződéseket. A források elosztásánál új szempontrendszert vezettek be, amely "esélyegyenlőséget biztosít az egyes szolgáltatóknak". Még idén márciusban döntöttek például arról is, hogy a fogyatékkal élők és szenvedélybetegek nappali ellátását biztosító szervezeteket is támogatnak. A mostani előterjesztés a szerződések megkötésére adhat engedélyt.

Az előterjesztést véleményező bizottság támogatta a javaslatot.

Vita a napirend fölött:

Kovács László (KDNP): támogatni fogják az előterjesztést. Melyik az a három szervezet, amivel nem módosítják a szerződést? Mit tartalmaz az új szempontrendszer? Hol vannak a súlypontok?

Szekanecz Noémi osztályvezető válaszában elmondta, a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások ellátására 14 civil és egyházi szervezettel kötött szerződést az önkormányzat, ezeket legutóbb 2007-ben vizsgálták felül. Az idei koncepció a pénzbeli támogatás elosztásának egy új szempontrendszerét rögzítette: azok a szervezetek kapnak hozzájárulást az önkormányzattól, amelyek olyan kötelező feladatokat látnak el, amelyeket az önkormányzat a saját intézményei útján nem biztosít.

3. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottsága személyi összetételével kapcsolatos döntés meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Bodnár Tibor ismertette, az időközi választást megnyerő, így a grémiumhoz nemrégiben csatlakozott Barta Gábor (Fidesz-KDNP) tagja lehet a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottságnak, amennyiben ezt megszavazza a közgyűlés (Hegedüs Andrea korábbi tag helyére ülhet be).

A véleményező bizottság támogatta az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: meg fogják szavazni az előterjesztést, de nehezményezik, hogy a szeptember végi időközi választás után sok idő telt el. Kérdezi: Hegedüs Andrea tagja volt a bizottságnak, de a Jogi és Pénzügyi Bizottságban is helyet foglalt - ezt a megüresedett helyet "feltöltik"? Még 2019-ben jelezték, aránytalanul osztották el a külsős bizottsági helyeket. Alulreprezentált a Fidesz-KDNP véleménye szerint, 24 százalékot ér el.

Szopkó Tibor alpolgármester: meglehetősen gyorsan reagáltak Nagy Ákos októberi megkeresésére. Fel sem merült annak kérdése, hogy ne Barta Gábor üljön be a bizottságba - ilyen a mi demokrácia-értelmezésünk.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: "példátlan nagylelkűség", hogy a Velünk a Város támogatja az előterjesztést. Egy mulasztásos jogszabálysértést követett el az önkormányzat, mivel más bizottságokban is kevesebb tag van, mint amit az SZMSZ előír.

A vitát lezárta Varga Andrea alpolgármester.

4. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2022. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Bodnár Tibor elmondta, a képviselők elé tárják a MiReHu Nonprofit Kft. idei munkájáról szóló beszámolót is.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: minden hibája ellenére tisztességesen megírt előterjesztés. A társulásnak fel kell készülnie a 2030-as és későbbi eu-s sztenderdekre (szén-dioxid kibocsátás, fenntarthatóság stb.). Ezeket hiányolják az előterjesztésből.

Szopkó Tibor alpolgármester: a hulladékgazdálkodás Miskolcon rendben van, pénzügyi, szakmai és fejlesztési szempontból is. Ez javarészt a társulásnak köszönhető.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető viszontválaszában kérte, hogy a sztenderdek jövőre legyenek benne a jelentésben.

Varga Andrea: nehéz úgy stratégiát alkotni, hogy nem tudjuk, hogyan alakul a hulladékkoncesszió.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP): örömmel olvasta az előterjesztést, megdicsérte a MOL is a társulást. Javasolta azonban, hogy "Osváth urat is vigyék el a szemléletváltozásra", mert most a levelekkel küzdenek a Városgazdánál.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): a hulladékgazdálkodásban mindenki legyen jogkövető.

Szopkó Tibor alpolgármester: az állami irányok nem teljesen világosak, Miskolc mindenesetre mindent megtett a jól működő hulladék-gazdálkodásért.

- Amit az önkormányzat megtehet, azt meg is teszi - hangsúlyozta.

Badány Lajos alpolgármester: sok olyan helyre is adnak ki lakcímkártyát, ami közúton nem közelíthető meg. Szelektív-hulladékgyűjtő szigetek kitelepítéséről tárgyalnak.

A napirend fölötti vitát lezárta Varga Andrea alpolgármester.

Bodnár Tibor: éves beszámolót készítettek el, szűken a témára szorítkoztak. A sztenderdek tekintetében a hulladék-gazdálkodás csak egy szegmens. Bizonytalanok abban, hogy a MOL átvétele után hogyan alakul a terület. Ígéri, ha jövőre ugyanilyen lesz a beszámolási kötelezettség, akkor ki fognak térni a felvetetett kérdésekre.

5. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Kovács László (KDNP): a Bursa Hungarica ösztöndíj-pályázatban alacsony a pályázók köre. Hogyan alakulnak az idei pályázatkiírások?

Szekanecz Noémi osztályvezető kiegészítésében elmondta, az ösztöndíjpályázat szoros határidőket tartalmazott, ezért döntött gyorsan a polgármester. Idén 17 érvényes pályázat érkezett be. A költségvetési soron jelenleg 25 ezer forint van, ami a tavalyi „B” típusú pályázó második féléves ösztöndíját fedezi, vagyis az idén nyertes 17 pályázó ösztöndíjának összegére is a fedezetet korrekcióval biztosítani kell. Az önkormányzat jelenlegi költségvetési helyzete nem teszi lehetővé, hogy havi 5 ezer forintnál magasabb összeget kapjanak a pályázók.

Varga Andrea lezárta a vitát.

Sürgősségi napirendek:

6. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Új etil-acetát gyártóüzemet tervez létesíteni a volt húskombinát területén a Mátraholding Gazdasági Tanácsadó Zrt. Hogy a beruházás megvalósulhasson, meg kell változtatni a terület övezeti besorolását.

A véleményező bizottság nem támogatta az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Varga Andrea alpolgármester elmondta, a város életét, jövőjét is meghatározó kérdés, értékválasztás is. Az EU célja, hogy 2050-ig elérjük a klímasemleges állapotot. Miskolc is sikeresen pályázott, hogy élen járjon, majd a tudását továbbadja. Klímasemleges település lehet Miskolc, ami elköteleződést jelent. Az ingatlan átsorolásával kedvezőtlen hatású tevékenységre lesz lehetőség, de ez csak egy lehetőség. A jelenlegi szándék nem ismert, de valós veszélyt jelent az övezeti átsorolás véleménye szerint. Viszonylag sűrűn lakott területről van szó.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: ha megteszünk egy lépést, nem lesz visszaút. Nem látjuk, milyen hatása lesz a környezetre. Az kiderül, hogy a pénzügyi része, hogy mit fognak előállítani, az jól menedzselt - de a gazdasági és környezetvédelmi keretrendszert is figyelembe kell venni.

- Azt nem látjuk, hol találkozik a miskolciak és a beruházó érdeke? Attól tartunk, minden előrelépés a kérdésben visszafordíthatatlanná teszi a folyamatot - mutatott rá.

Barta Gábor (Fidesz-KDNP): szakmai akadályt az érintett hivatalok nem találtak, mégis aggályos a történet a környezetszennyezés és -károsítás miatt. Nem javasolja a gyár megépítését.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): az átminősítés is jelzi, hogy aggályok vannak a történettel kapcsolatban. Nem fogja támogatni az előterjesztést.

Szopkó Tibor alpolgármester: megerősítette, hogy a vegyi üzem telepítését a miskolci közgyűlés nem fogja támogatni nagy valószínűséggel.

A vitát lezárta Varga Andrea, aki megköszönte a korrekt és Miskolc érdekeit képviselő hozzászólás-sorozatot.

7. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere által a Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva hozott 66/2020. (VI.17.) sz. határozat módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Korózs András ügyvezető ismertette a napirendet. Egy technikai jellegű módosításról van szó, a MIHŐ szervezné a közbeszerzési eljárásokat, csak utólag kellene a városüzemeltetési bizottságot tájékoztatni ezekről. Az energiapiaci helyzet ezt kívánja meg, időnként napokat kell nyerni, gyorsítani szükséges a folyamatokat.

A napirend fölött nem volt vita.

Zárt ülést rendelt el Varga Andrea.

8. napirendi pont: Javaslat fellebbezések elbírálására egyedi szociális hatósági ügyekben. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szavazás:

1. napirendi pont:
23 igen
nem szavazott: 0
távol: 5

2. napirendi pont:
22 igen
nem szavazott: 1
távol: 5

3. napirendi pont:
22 igen
távol: 5
tartózkodott: 1

4. napirendi pont:
15 igen
7 nem (Fidesz-KDNP)
1 tartózkodott

5. napirendi pont:
15 igen
8 nem
0 tartózkodás

1. sürgősségi napirendi pont:
határozati javaslatról:
0 igen
22 nem
1 nem szavazott

rendelettervezetről:
23 nem

2. sürgősségi napirend pont:
16 igen
7 nem.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!