Ugrás a tartalomra

Tanácsadással segítette a katakárosultakat a Jobbik

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. augusztus 10. szerda 08:51
A párt katatövénnyel kapcsolatos országjárásának Miskolc a kilencedik helyszíne volt.
Fotó: Horváth Csongor

KATA-pontot nyitott kedd délután a Jobbik Miskolcon, a Centrum Áruház előtt. A helyszínen az ellenzéki párt képviselői várták a katakárosultakat, akiket tanácsadással segítették azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeik vannak vállalkozásuk folytatására szeptember 1-je után. A Jobbik augusztus 1-je óta járja az országot, Miskolc az utolsó előtti állomása volt az eseménysorozatnak – mondta a program előtti sajtótájékoztatón Szarka Dénes, a párt miskolci önkormányzati képviselője.  

A politikus emlékeztetett, a KATA megcsonkítását követően a Jobbik helyi képviselői már felszólaltak nyilvánosan a kormány átgondolatlan döntéseinek káros hatásairól. Elismételte, csak Miskolcon ötezer vállalkozót, és így ötezer családot érint a módosítás, esetükben a megélhetésük sodródik veszélybe.

Szarka Dénes. Fotó: Horváth Csongor

- Mi is kértük a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a törvényt, a kormánytól pedig azt, hogy gondolják át, és módosítsák a megszületett döntést, mert az nem járja, hogy lehetetlen helyzetbe hozzák magyar családok sokaságát. Sajnos nem hallgatták meg kérésünket, és a szakmai szervezetek hasonló kéréseit sem, de persze tudjuk jól, hogy ennek a kormánynak nem sajátja a magyar emberekkel való egyeztetés. Ezért magunk is megkezdtük a segítségnyújtást az érintetteknek – mondta el Szarka Dénes, aki hozzátette, örömmel vették azt, hogy a témában hasonló, országos kampányt indított pártjuk.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese hozzátette, információik szerint a Pénzügyminisztérium is kifarolni látszik az elfogadott katatörvényből.

„Erre enged következtetni az a tény, hogy a minisztérium a közelmúltban levélben tájékoztatta a kamarát és a könyvelőket, hogy az elfogadott és aláírt módosítás finomhangolásra szorul. Azt látjuk, hogy ezek egyelőre még csak a betéti társaságokra vonatkoznak, de már ez is egy egyértelmű jelzés a szakminisztérium részéről” – hangoztatta.

A politikus úgy fogalmazott, a párt most abban bízik, hogy a Pénzügyminisztérium kezdeményezi a törvény módosítását

 „Amennyiben ez így lesz, azt fogjuk kérni a kormányzattól, hogy ne csak ezen pontokban módosítsa a katatörvényt, hanem engedje meg azt, hogy mellékfoglalkozás mellett is lehessen katázni. Az országjárás során ugyanis azt tapasztaltuk, hogy rengeteg nyugdíjas, pedagógus vagy egészségügyi dolgozó tudta eddig az adónemnek köszönhetően kiegészíteni a főfoglalkozásából származó jövedelmét ilyen módon.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke

Mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál minden lehetőség adott arra, hogy felmérjék mennyi az adott munkavállaló egy vállalkozótól származó jövedelme, így egy szoftverfejlesztéssel ki lehetne szűrni a visszaéléseket.

- Erre is tettünk már javaslatokat a kormányzatnál – tette hozzá Potocskáné, aki kiemelte, jelen állás szerint arra kell készülni, hogy az elfogadott törvény szeptember első napján hatályba lép.

A tíznapos országjárás szerdán Kaposváron zárul, ezt követően pedig a párt vezetői a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara épülete előtt tájékoztatják majd Parragh László kamarai elnököt arról, hogyan érinti kezdeményezése a magyar vállalkozásokat.

Jobbik Magyarországért Mozgalom élő adásban volt:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!