Ugrás a tartalomra

Alaptörvényben védené meg a forint értékállóságát a Jobbik

alfahir.hu
Utoljára módosítva
2022. október 26. szerda 17:00
Alaptörvényben kívánja megvédeni a magyar forint értékét a Jobbik - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője. Egyúttal a jegybanktörvényt is módosítanák.
Fotó: Juhász Ákos tavaly augusztusi felvétele Z. Kárpát Dániel Szilágyi Szabolccsal tartott sajtótájékoztatójáról 

Az ellenzéki párt alelnöke felidézte, a 2010-es kormányváltás időszakában hozzávetőleg 266 forintot kellett fizetni egy euróért, idén pedig már tartósan 400 forint felett jár az euróárfolyam.

Hozzáfűzte:

"A Fidesz az elmúlt 12 évben lényegében tudatosan gyengítette a forintot az innen exportáló multicégek érdekében."

Z. Kárpát Dániel kiemelte, hogy a forintgyengülés jelentkezik az árakban is, elinflálva a magyar emberek fizetését, megtakarításait.

- Az infláció és a forintgyengülés együttesen euróban számolva katasztrofálisan gyengíti a magyar bérek értékét, vásárlóerejét - húzta alá.

Z. Kárpát felvázolta, egyrészt az alaptörvénybe foglalnák kormányzati feladatként a nemzeti fizetőeszköz értékállóságának védelmét, azaz rögzítenék, hogy a mindenkori kormánynak kötelezően törekednie kelljen erre. Másrészt a jegybanktörvényben pedig előírnák, hogy a Magyar Nemzeti Banknak árfolyamcélt kelljen megjelölnie.

A Jobbik politikusa jelezte, hogy még ezen a héten benyújtják a két módosító javaslatukat az Országgyűlésnek - olvasható az alfahir.hu-n. 

További hírek

Olvasnivaló