Ugrás a tartalomra

„Anyának lenni a legszebb dolog az életben” – szeretettel köszöntjük őket!

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. május 05. vasárnap 09:30
Fotó: istockphoto.com

– Elképesztő, nagyszerű, elmondhatatlan érzés anyának lenni – fogalmaz Sallai Réka, miközben a babakocsiban lévő gyermekére néz, akit így mutat be: ő egy három hónapos lombikbaba, méghozzá nagyon sokadik próbálkozás gyümölcse, akire nagyon sokáig vártam, és akiért nagyon sokat dolgoztam. Megért minden törekvést és fáradozást, minden könnycseppet és minden fájdalmat, és ha a korom engedné, újra végigcsinálnám. A mosolyától, az ölelésétől folyton sírhatnékom van. Nem győzök betelni azzal, hogy nap, mint nap tanulok tőle valamit. Remélem, hogy ő is tőlem. 

Oláh Angéla nagyon vágyott arra, hogy édesanya legyen, ami az első próbálkozásra sikerült, és amiért nagyon hálás a sorsnak. Kislánya 9 éves múlt. – Azt szoktam mondani Rékának, a barátnőmnek, hogy amikor édesanya lesz az ember, akkor minden közhely százszorta igazabb lesz. Amit addig eleresztettünk a fülünk mellett, az hirtelen valósággá és igazzá válik. Gondoljunk például a „repül az idő”, vagy a „kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond” állításokra. Félretéve az elmélkedést, szerintem is fantasztikus dolog édesanyának lenni. Minden percét megéri minden nehézségével együtt. 

T. Ramónának egy 14 éves lánya és egy 8 éves kisfia van. Azt mondta lapunknak, hogy az anyasággal az ember élete teljesen megváltozik. Ha megszületnek a gyerekek, akkor már minden róluk szól, és az ént háttérbe kell szorítani, miközben csodálatos érzés azt megtapasztalni, hogy napról napra változnak, fejlődnek és okosodnak, ami kicsorduló szeretettel tölti el az embert. Úgy érzi a másodikkal talán könnyebb egy kicsit, mert kevesebb az ismeretlen helyzet vagy probléma, és az ember már nem figyel oda minden apró köhintésre, de tapasztalatai szerint a két nem közötti különbségek más-más problémák elé állítják az embert.

Firtkó Katalin fiatalon lett anyuka. Ma már nagymamaként büszkén éli meg az anyai szerepekkel együtt járó és fejlődési ciklusokként változó, könnyűnek nem nevezhető kihívásokat. Elmondta, hogy unokás ismerőseitől mindig azt hallotta, hogy különbség van a saját gyerek és az unoka között, amit most meg is értett, hogy miért. – Mindkettővel más felelősség jár együtt – mutatott rá. Katalin úgy gondolja, hogy egy anyának mindig a gyermekei mellett kell lennie, ha ezt fizikailag nem is képes megvalósítani, lelkileg mindenféleképpen támogatnia szükséges őket, különösen a sorsfordító korszakokban.  Szerinte anyának lenni a legnagyszerűbb dolog az életben. 

További hírek

Olvasnivaló