Ugrás a tartalomra

Hegedüs Andrea visszakéri Miskolcnak a közösségi közlekedéstől elvont forrásokat

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 27. hétfő 13:22
A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője ismét felszólalt a Parlamentben, ezúttal elsősorban a miskolci közösségi közlekedés működtetésére szánt kormányzati támogatás újbóli folyósítása mellett érvelt.

Hegedüs Andrea felszólalásában kiemelte, a miskolci önkormányzat mindent megtett a közösségi közlekedés javítása érdekében: tárgyalások, egyeztetések sorozatán vannak túl, mégis vannak problémák, a miskolciak felháborodása tehát jogos.

Hegedűs Andrea az Országházban

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a „szupermenekből álló kormányunk Kánaánt ígért Miskolcnak is, és milliárdokat osztogatott a választások előtt. Náluk nincs lehetetlen, tehát egy miskolci tömegközlekedési probléma nem lehet akadály” - fogalmazott.

Emlékeztetett arra is, hogy korábban a központi költségvetésből kiegészítő forrást kaptak azok a települések, amelyek saját cégen keresztül szervezték meg a tömegközlekedést.

„Ez a támogatási forma azonban 2020-tól kikerült a költségvetésből, ami az MVK Zrt. vonatkozásában évi 500 millió forint támogatásmegvonást jelent” – mutatott rá, majd azzal folytatta, hogy „az előző, fideszes városvezetés a saját költségvetéséből is visszatartotta” a közösségi közlekedés finanszírozását.

- Mivel a helyzet megoldására nem tettek lépéseket az akkori vezetők, a hiány felgyülemlett, és mára több milliárd forintra rúg – mondta, hozzátéve: az új városvezetés a választások utáni napon azzal szembesült, hogy az MVK Zrt. válságban van, és drasztikus lépések szükségesek a helyzet kezelésére.

Az országgyűlési képviselő arra is emlékeztetett, hogy ezt a hiányzó forrást többször is visszaigényelte Miskolc, „ezt azonban az akkor regnáló fideszes miskolci országgyűlési képviselők nem tartották támogathatónak”.

Válságkezelés lépett így életbe, amelyet nem segítettek a várost érintő egyéb kormányzati elvonások sem.

„Miskolcnak vissza kell kapnia a kormány által visszatartott közösségi közlekedési támogatásokat, és törvény kell, hogy biztosítsa a stabil, jövőbeli működést. Két és fél milliárdot visszavár a város” – mondta.

Hegedüs Andrea azzal zárta felszólalását, hogy pártja ennek érdekében módosító indítványt nyújt be a költségvetéshez, amelyhez kéri „Miskolc három fideszes képviselőjének – Csöbör Katalin, Kiss János és Kovács Zsolt – a támogatását, és a szintén miskolci Varga Judit, Répássy Róbert, Szinay Attila együttműködését”.

A teljes felszólalás itt tekinthető meg:

További hírek

Olvasnivaló