Ugrás a tartalomra

Melyek a leggyakoribb gyermekbalesetek?

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 15. csütörtök 14:04
Természetesen minden szülő szeretne biztonságos környezetet kialakítani a gyermekei számára. Azonban a legnagyobb igyekezet ellenére is lehetnek gyerekbalesetek. A cikkben összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, amelyek otthon is előfordulhatnak, valamint kitérünk a megelőzésükre is.

Igazán hasznos lehet egy kifejezetten gyerekeknek kialakított biztosítás megkötése, amely fedezetet nyújthat a leggyakoribb balesetekre. Ilyen például a Genertel Biztosító gyerekeknek szánt balesetbiztosítása.

Forrázásos esetek

A forrázásos esetek a leggyakoribb gyermekbalesetek közé tartoznak. Gyakran előfordul, hogy a tűzhelyről vagy asztalról lerántja a gyermek a forró ételt vagy italt. A megelőzés érdekében kiemelt figyelmet kell arra fordítani, hogy ezek az edények vagy akár bögrék ne legyenek olyan helyen, ahol a kicsik könnyen elérhetik. 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a lelógó konyharuha vagy asztalterítő szélét megragadva is magukra tudják rántani a gyermekek a forró italokkal vagy ételekkel teli edényeket. 

Továbbá égési sérüléseket a vegyszerek és tisztítószerek is okozhatnak. Például a vízkőoldó, a hideg zsíroldó, a lefolyótisztító, valamint az ablakmosó folyadék. Ezeket a vegyszereket mindenképpen kulccsal zárható szekrényben kell tárolni, hogy a gyerekek még véletlenül se tudjanak hozzájuk férni. 

Csonttörések, zúzódások

A gyakori gyermekbalesetek sorába tartoznak a csonttörések, zúzódások, amelyek a magasból történő esések következményei. Ha a gyermek saját testmagasságával megegyező, vagy annál nagyobb magasságból esik le, például lépcsőről, teraszról, asztalról vagy székről, akkor is orvoshoz kell fordulni, ha nem mutatja sérülés jeleit. 

Áramütés, fulladás, állatharapás

A konnektorokat mindenképpen érdemes gyermekvédelmi dugóval ellátni, hogy a kicsik ne tudjanak belenyúlni. Továbbá az apró tárgyakat olyan magasságba helyezni, ahol a gyerekek nem érik el, vagy elzárni azokat. Ugyanis az apró tárgyak a légutakba kerülve fulladást okozhatnak. 

Mindemellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyermekek félelmet nem ismerve közelítenek az állatokhoz, amelynek akár harapás is lehet az eredménye. Ez nagyobb eséllyel elkerülhető néhány dolog betartásával, amelyeket érdemes a gyermekeknek megtanítani. 

Például minden esetben engedélyt kell kérni az állat megsimogatására a gazdájától. Kerülni kell a közvetlen szemkontaktust a kutyával, hiszen ha farkasszemet nézünk vele, akkor azt könnyen fenyegetésnek veheti. Továbbá fontos, hogy evés és alvás közben nem szabad az állatokat zaklatni, simogatni, és a kölykeit gondozó anyakutyától feltétlenül tisztes távolságot kell tartani. 

Mindemellett azt is érdemes megemlíteni, hogy sok kutya fenyegetőnek érzi, ha valaki a feje felé közelít. Szóval a simogatást érdemes a hátánál kezdeni, és csak akkor áttérni a fejére, ha azt a dörgölőzéssel kimondottan felkínálja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!